Річ у тім, що з роками ми починаємо витрачати менше енергії. Так, кожні 10 років витрати енергії зменшуються на 10%. При цьому сповільнюється метаболізм. Але людина продовжує їсти в тих самих кількостях, як і раніше. Про це пише "Добрий лікар".

Після 40 років навіть стрункі люди починають набирати вагу. Чому так?

Насамперед, у цьому віці людина вже має одну чи кілька хронічних хвороб — діабет, патології опорно-рухового апарату, ендокринологічні недуги, що сприяє набору ваги, — каже Світлана Фус, лікар-дієтолог. — Крім того, з віком людина рухається менше, ніж у молодості, обираючи дозвілля перед телевізором чи комп'ютером замість прогулянки.

А ще з роками організм потребує менше калорій для підтримки життєдіяльності. Проте зазвичай люди не зменшують об'єм їжі, отримуючи таку саму кількість калорій, як й молодості, чи навіть більше — от і товстішають.

Тож щоб не набирати вагу з віком, треба змінювати харчові звички. А як саме?

Власне, найважче — змінити стиль харчування, вироблений десятками років. Проте після 40 ви маєте зменшити або повністю відмовитися від жирів тваринного походження, зменшити споживання цукру та солі, перейти із смаженої їжі на  відварену, приготовану на парі або тушковану. М'ясо має бути дієтичним, раз на тиждень обов'язково вживати рибу, 2-3 рази на тиждень можна їсти яйця. Категорично відмовтеся від ковбаси, сосисок, жирного м'яса.

Основу харчування мають складати овочі та фрукти. Проте не треба крайнощів, інакше організм отримує надмір вуглеводів, крохмалю та цукрів, проте недоотримує білків. Тому овочів та фруктів треба споживати рівно стільки, скільки треба — а це 500 грамів овочів та 400 грамів фруктів на день. Причому половина з них має пройти термічну обробку. Якщо їсти лише сирі овочі та фрукти, подразнюватиметься кишківник. Якщо лише приготовані — організм недоотримуватиме вітамінів.

Овочі слід поєднувати з білком — м'ясом або рибою, приготованими на парі. Овочі допомагають організму засвоювати білок. А от вживати м'ясо з хлібом я не рекомендую, бо фітинові з'єднання, які містяться в ньому, заважають залізу засвоюватися.

Обов'язково вживайте цільні злаки — вони містять клітковину, яка вбирає надлишок жиру, токсичні речовини, покращує роботу кишківника та захищає його від раку. Крім того, злаки містять вітаміни групи В, які беруть участь в обміні вуглеводів.

Відмовтеся від цукру, який є одним з найнепотрібніших та найнекорисніших продуктів, на користь фруктів чи сухофруктів. Дорослій людині потрібно всього 40-50 грамів глюкози на день — у невеликому банані її приблизно 20 грамів. От і рахуйте: одного банана і двох невеликих яблук цілком достатньо, щоб забезпечити добову потребу організму в глюкозі.

Крім того, обов'язково треба мати регулярні фізичні навантаження. Також добре вести щоденник харчування — таким чином ви наочно побачите, скільки ви з'їдаєте, і що з того є зайвим.