Про це повідомляє Reuters з посиланням на три джерела та аналітика. 

«Трейдери цього року більш схильні купувати кукурудзу в Україні, тому що вона без ГМО і не вимагає дозволу на переробку. Навіть ті, хто замовив американську кукурудзу, скасували замовлення і переключились на Україну», – розповів аналітик Shanghai JC Intelligence Черрі Жанг.

Як пише агентство, будь-яка тривала зміна в настроях одного з найбільших імпортерів кукурудзи примусить непокоїтись американських фермерів, які готуються зібрати великий врожай цього року і може призвести до зростання напруги в торговельних відносинах між Китаєм та США.

Зазначається, що Китай торік збільшив закупівлі американської кукурудзи, яка, здебільшого, є генетично модифікованою, що сприяло зростанню внутрішніх цін.

Проте цього року джерела вказують, що отримувати дозволи на обробку генетично модифікованої кукурудзи в Китаї стало все складніше. Це спонукало компанії звернутись до закупівель немодифікованої кукурудзи в Україні.

Міністерство сільського господарства Китаю не відповіло на запит з проханням прокоментувати дану інформацію.

Торік Україна поставила дві третини китайського імпорту, який, загалом, становив 2,38 млн тонн, а США поставили чверть обсягів імпорту кукурудзи.

За інформацією одного з трейдерів, ціни на експорт з України підскочили через зростання попиту і вийшли на найвищий рівень з липня 2016 року, становивши 180 доларів за тонну.

«Сьогодні кукурудзі зі США важко заходити через питання з ГМО. Отримати дозвіл на переробку ГМО дуже складно. Я замовив 7000 тонн американської кукурудзи, але мусив скасувати замовлення і звернутись до України», – розповідає торговець кукурудзою зі сходу Китаю.