Британські вчені знайшли ще один можливий плюс EGCG – уповільнення формування бляшок, що закупорюють коронарні судини і в найгіршому випадку здатні призвести до інфаркту, передає Naked Science.

Недавнє дослідження показало, що EGCG впливає на аполіпопротеїн А1 (apoA-I), білок-носій «хорошого холестерину».

Про це професор Ланкастерського університету Девід Міддлтон і його колеги пишуть у статті, опублікованій в Journal of Biological Chemistry. Відомо, що «чистий» протеїн apoA-I накопичується з віком та при деяких умовах може стимулювати відрив накопичених на стінках судин білкових бляшок – саме так «запускається» інфаркт.

Додавши apoA-I в чай, Міддлтон і його співавтори нагрівали його в мікрохвильовці, показавши, що в результаті EGCG зв'язується з білковими нитками і стимулює їхнє руйнування з утворенням нешкідливих фрагментів.

Автори роботи наголошують, що сама по собі вона ще не означає, що активне споживання чаю сповільнить розвиток коронарної недостатності. Дієвіший спосіб домогтися цього – відмова від куріння, достатні фізичні навантаження, збалансоване харчування і відсутність стресів.

 

«Вголос»