На відміну від більшості овочів, селера зберігає більшу частину своїх поживних речовин, навіть якщо вона приготована на пару.

Про це пише НВ Style.

Селеру зазвичай або люблять, або ненавидять. В останньому випадку пропонують переглянути своє ставлення. Ось 10 причин, чому.

  1. Сік селери багатий на вітаміни А, К, С і бета-каротин.
  2. Містить вітамін В6, калій, магній, цинк, кальцій, фосфор і залізо.
  3. Є джерелом дієтичної клітковини.
  4. Містить вітаміни груп В, Е, РР, провітамін А.
  5. Допомагає протидіяти ацидозу, очищає кров, сприяє травленню, запобігає мігрені, розслаблює нерви, знижує артеріальний тиск та усуває шкірні проблеми.
  6. Містить сполуки під назвою кумарини, які, як відомо, посилюють активність певних лейкоцитів і підтримують судинну систему.
  7. Вміст натрію має сечогінний ефект і може виводити токсини з організму.
  8. Має значні протизапальні властивості, що робить його важливою їжею для тих, хто страждає від аутоімунних захворювань, і може значно покращити травлення та загальне здоров’я кишківника.
  9. Містить значну кількість кальцію та кремнію, які можуть допомогти відновити пошкоджені зв’язки та кістки.
  10. Селера багата на вітамін А, магній та залізо, які допомагають живити кров і допомагають тим, хто страждає на ревматизм, високий кров’яний тиск, артрит та анемію.

Замість солодких фруктових соків в астрономічних кількостях (яблучний, виноградний, грушевий) краще з'їсти у цілому вигляді, ніж робити з них сік, який містить критично велику кількість фруктози, на яку одразу виникає інсулінова реакція.

З овочами інша історія. Сік з огірка, зелені (від петрушки, укропу до кейла і руколи), гарбуза – це прекрасний варіант збагатитися вітамінами та мінералами, що ховаються в їх складі.

Для смаку можна додати кубик льоду і вичавити сік ½ лимона або лайма.

Щоб зробити сік селери необхідно один великий пучок селери промити і пропустити через соковичавлювачку. Пити одразу для найкращих результатів. Можна подрібнити селеру в потужному блендері і процідити через марлю.

Ось кілька фактів про неї.

Селеру жіночі журнали, телепрограми та деякі блогери люблять називати продуктом «з від'ємною калорійністю». Любі мої! Це чиста брехня. Так, вона має низьку калорійність, але жодна їжа не має «від'ємних» калорій. Вода – і в тій не мінус, а просто нуль.

У стеблі селери 12 ккал/100 г. Але користь для здоров’я значно більша, ніж просто в якості дієтичного харчування. Селера містить корисні фітонутрієнти, вітаміни та мінерали.

На відміну від більшості овочів, селера зберігає більшу частину своїх поживних речовин, навіть якщо вона приготована на пару. У дослідженні, опублікованому в журналі LWT – Food and Science Technology, порівнювали селеру, яку пропарили, кип’ятили і бланшували, і виявили, що 10 хвилин на пару дозволяють овочу зберігати від 83 до 99% антиоксидантів.

Але кипіння призвело до втрати від 38 до 41% антиоксидантів.
Тому все ж рекомендую їсти селеру в сирому вигляді. Тим паче, варіантів як це зробити – десятки:
– сік з селери (як моно, так і в поєднанні з іншими);
– смузі з додаванням селери;
– салати;
– суп з селери (від звичайного овочевого до крем-супу чи супу-пюре);
– песто з селери.

Їжте на здоров’я!