Він наголосив, що при вирощуванні ранніх культур справді використовують добрива, але зазвичай великі виробники слідкують за вмістом нітратів в овочах, тому ці показники зазвичай є в межах норми. 

Проте, щоб мінімізувати кількість нітратів в овочах, їх потрібно спеціально обробляти. 

Ігор Стеблюк розповів, що у зелені нітрати збираються у прожилках і стеблах, тому краще їсти лише листя. 

Натомість в коренеплодів нітрати концентруються у нижній частині рослини, тому в буряка і редиски треба відрізати низ. 

В огірках і кабачках нітрати збираються в шкірці, тому її бажано чистити. 

Також Ігор Стеблюк додав, що нітрати зникають, коли овочі готують і температурно обробляють. 

«Якщо ранні овочі потримати при температурі у 2-3 градуси, то за 2 тижні кількість нітратів зменшується на 40%. Також вони зникають під час маринування, соління», – додав експерт.

Джерело: УНН