Попри усі переваги такої корисної страви, деякі види круп і бобових містять в собі речовини, які негативно впливають на організм. Дуже важливо знати, які каші можна їсти без обмежень, а які ні, пише Lifehacker.

Для позначення впливу тієї чи іншої їжі на рівень цукру в крові вчені ввели глікемічний індекс (ГІ) продуктів харчування. Чим нижче ГІ, тим більш кращий продукт для звичайної людини. Глікемічний індекс чистої глюкози дорівнює 100. У порівнянні з ним визначають ГІ всіх інших продуктів.

Глікемічний індекс:
10-40 Низький (корисний продукт)
41-70 Середній (помірний продукт)
71-100 Високий (шкідливий продукт)

Кращі каші за глікемічним індексом:

перлова 20-30
горохова 20-30
гречана 50-55

Найгірші каші за глікемічним індексом:

рисова 50-70
манна 65-80
кукурудзяна 70-80

Вівсяна і пшоняна каші з ГІ в межах 40-65 знаходяться приблизно посередині рейтингу і можуть бути віднесені як до корисних, так і до шкідливих з точки зору ГІ.