Фахівці переконують: аби пам’ять вас не підводила, треба обов’язково їсти продукти, багаті на вітаміни групи В, цинк і залізо.

Яйця, шпинат, куркума, оливкова олія, гарбузове насіння – це тільки деякі продукти, які допоможуть людині надовго зберегти гарну пам’ять.

Про це пише health.harvard.edu.

Яйця

Білок, вітаміни і холін, що містяться в яйцях, допомагають формуванню нових клітин мозку і нервових імпульсів. Приблизно так і виглядає наша пам’ять з біохімічної точки зору: засвоєння інформації безпосередньо залежить від якості з’єднання нейронів між собою. Експерти з харчування вважають, що доросла людина може з’їдати на тиждень не більше 6 яєць.

Шпинат

Вітаміни К, А, С, лютеїн і зеаксантин, які в надлишку містяться в шпинаті, регулюють синтез жирів, важливих для будівництва клітин всього організму, включаючи мозок, а також корисні для підтримки імунітету. Найкраще їсти шпинат свіжим в салатах або готувати за кілька секунд на маслі гі. Дієтологи рекомендують щодня вживати 150 грам цієї зелені.

Куркума

Куркумін покращує кровообіг і допомагає підтримувати імунітет. Ця спеція чудово чистить судини і руйнує бляшки на їх стінках. В день потрібно вживати не більше столової ложки цього природного потужного антисептика.

Оливкова олія

Прихильники здорового способу життя вважають, що саме це масло дуже важливе для профілактики хвороб судин і тканин мозку. У ньому багато поліфенолів – антиоксидантів, які уповільнюють старіння всіх клітин організму.

Гарбузове насіння

Багаті на цинк, ці насіння є ефективною підтримкою в сприйнятті і засвоєнні інформації. У насінні гарбуза є магній, корисний для м’язів і серця, триптофан – попередник окситоцину, а ще селен і вітаміни В1 і К, які допомагають зосередитися. Щоденна норма – 100 грамів не обсмаженого, а підсушеного насіння.

Брокколі

Брокколі за складом дуже схожі на яйця, тільки замість білка в брокколі міститься велика кількість клітковини. Холін і вітамін К в овочі приблизно в такій же кількості, як і в яйцях. Так що варто їсти брокколі щодня.

Чорна квасоля

У квасолі дуже багато рослинного білка, необхідного для м’язів і живлення мозку, а ще – магній, калій, залізо і кальцій, які не дозволяють старіти клітинам мозку і прискорюють їх оновлення.

Грецькі горіхи

Про користь цих горіхів було сказано досить, в них міститься білок, вітаміни В, Р і К, корисні амінокислоти. Останні дуже важливі для нормальної роботи мозку, метаболізму і гормонального балансу. Рекомендується з’їдати в день до 30 грамів горіхів – це приблизно жменька.

Сік буряка

Сік буряка містить в собі залізо, а значить, він покращує приплив крові до мозку. Тобто клітини отримують збільшену порцію кисню і поживних речовин. У буряковому соку багато антиоксидантів, які допомагають виводити токсини з організму. Нормою вважаються дві склянки соку щодня, але з незвички може статися розлад травлення. Тому варто почати з чверті склянки, змішуючи свіжовичавлений буряковий сік з гранатовим або апельсиновим.