У січні українці тричі готують головну різдвяну страву – кутю.

На Святий вечір, який відзначають 6 січня, на столі повинна бути Багата кутя. Перед Старим Новим роком – Щедра кутя.

Також напередодні Водохреща готують Голодну кутю.

Саме з куті родини починають різдвяне застілля. Найголовніше правило під час готування страви – не можна додавати масло, вона повинна бути пісною.

Пропонуємо ознайомитися з топ-5 рецептами приготування куті.

1. Класичний рецепт куті з пшениці

Інгредієнти:

  • Пшениця - 1 склянка;
  • Мак - 100 г;
  • Чищені волоські горіхи - 100 г;
  • Мед - 2-3 ст. л;
  • Цукор - за смаком.

Приготування:

Пшеницю слід замочити у воді ще за добу до початку приготування - так каша стане достатньо м'якою.

Варити її слід довго - до 3 годин на маленькому вогні.

Мак перетирають у ступці, аж доки він не пустить сік. Горіхи можна залити окропом і додати до страви разом з маком - за 30 хв до кінця приготування. Мед і цукор – уже після зняття каші з вогню.

2. Рисова кутя

Інгредієнти:

  • Рис - 1 склянка (200 г);
  • Мед - 1 ст. л;
  • Горіхи – 12 склянки;
  • Мак - 100 г;
  • Родзинки - 1 ст. л;
  • Цукати – 2 ст. л.

Приготування:

Відварити рис у воді у пропорції 1/3. Додати до гарячого рису промиті у теплій воді родзинки і цукати. На сухій сковорідці окремо (!) підсушити мак і горіхи й додати їх до рису.

Заправляємо кутю однією ложкою меду. Краще робити це, коли рис ще теплий, а готову страву ще на пів години накрити кришкою і обмотати рушником, аби рис наситився ароматом від цукатів.

3. Кутя з трьох злаків

Інгредієнти:

  • Рис, пшениця і грубий овес (у рівних пропорціях) - 1 склянка (200 г);
  • Чорнослив - 1 ст. л;
  • Курага - 1 ст. л;
  • Родзинки - 1 ст. л;
  • Мак – 12 склянки;
  • Мед - 1 ст. л;
  • Горіхи – 50 г;
  • Цукати - 2 ст. л.

Приготування:

Злаки замочити на ніч, а тоді - відварити на маленькому вогні.

Сухофрукти, цукати, мак і горіхи залити окропом і додати за 30 хв до готовності. Мед - додати уже після вимкнення вогню. Каструлю залишити у теплі і дати злакам насититися запахами солодощів.

4. Кутя з рису з мигдалем і курагою

Інгредієнти:

  • Рис - 150 г (неповний стакан);
  • Мак - 100 г;
  • Мигдаль - 100 г;
  • Курага - 100 г;
  • Цукор - за смаком.

Приготування:

Промийте і поставте відваритися рис. Після того, як він закипить, промийте його холодною водою. Тоді знову засипте рис у каструлю, додайте цукор і варіть у великій кількості води до повної готовності – це десь 15-20 хв. Після цього - остудіть.

Обдайте окропом мигдаль, очистьте і подрібніть його з цукром і невеликою кількістю кип'яченої води. Промийте курагу і замочіть у кип’ятку на кілька хвилин, а тоді – подрібніть.

Усі інгредієнти перемішайте.

5. Кутя з перловки

Інгредієнти:

  • Перлова крупа - 1 склянка;
  • Мак – трохи менше 1 склянки;
  • Горіхи – 12 склянки;
  • Родзинки - 12 склянки;
  • Мед і цукор - за смаком.

Приготування:

Перловку промийте і залийте водою у співвідношенні 1:3. Додайте дрібку солі і поставте на маленький вогонь. Відварену крупу охолодіть.

Заваріть крутим окропом мак і поставте його на слабкий вогонь. Варіть, доки він не почне легко розтиратися між пальцями. Після цього мак потрібно перетерти (у ступці або на спеціальній макотерці).

Отриману масу разом з горіхами, промитими родзинками, медом і цукром додайте до готової перловки та перемішайте.

Щоб страва була смачнішою і соковитішою, можна долити у кутю трохи узвару.

Як писав "Вголос", сьогодні – Святвечір: головні звичаї та традиції свята.