Як нагадує видання РІСУ, Різдву передує чотиритижневий піст – час духовного очищення.

«Кульмінацією святкового приготування є Надвечір’я Різдва – день чування, молитви й посту. Святвечір з 12 пісними стравами має не тільки глибокі змістом церковні відправи, але передусім він багатий у нашому народі на cповнені символіки обряди і звичаї, деякі з яких сягають іще дохристиянських часів», – пише видання.

Загалом традиції святкування Надвечір’я Різдва мають однаковий характер по всій Україні, а відмінність у південних та північних областях можна пояснити впливом інших культур. Багато самобутніх звичаїв втратилося або призабулося внаслідок масових депортацій українців з їхніх етнічних земель або через радянську атеїзацію. Попри все, українці нині по-новому відкривають себе для Бога, рідні традиції та обряди.