13 січня в Україні святкують старий Новий рік, або Маланку, яка приходить на Щедрий вечір разом із Василем сповістити господарів про наступні урочистості та справити гостини, яке в народі так і називають - гостини Меланки.

За традицією Щедрий вечір зустрічають з щедрим столом, тобто з непісними 12 стравами. Обов'язкове блюдо на святковому столі ввечері 13 січня - щедра кутя, заправлена ​​салом або смальцем. Крім куті, на Щедрий вечір господині готують колоритні українські страви: печеня, домашню ковбаску, пироги та вареники з сиром, млинці. Також обов'язково потрібно приготувати страви з свинини та холодець.

Рецепти традиційних українських страв на Щедрий вечір:

Потапці

Для приготування цієї страви вам знадобляться:

  • 200 г хліба "Український";
  • 50 г рослинного масла;
  • 20 г сала;
  • 1 зубок часнику;
  • 1 солоний огірок середньої величини.

Наріжте хліб ромбиками, обсмажте на олії з обох сторін, натріть подрібненим часником. Покладіть зверху шматочки сала і гуртки солоного огірка.

Верещака

Для приготування цієї страви вам знадобляться:

основа:

  • 400 г свинячих ребер;
  • 200 г хліба "Український";
  • 50 г сала;
  • 2 цибулини середньої величини сіль;
  • чорний мелений перець.

Буряковий квас:

  • 500 г очищених буряків;
  • 1 л охолодженої кип'яченої води.

Буряковий квас приготуйте заздалегідь. Буряк наріжте, залийте водою і поставте на п'ять днів в тепле місце настоюватися до появи кислуватого присмаку. Ребра нарубати і заправте по смаку сіллю і перцем. Обсмажте в глибокій сковороді до утворення золотистої скоринки, додайте 500 г бурякового квасу і поставте гаситися в духовку на 30 хвилин. Потім наріжте хліб дрібними кубиками, помістіть в сковороду, де гаситься м'ясо, і залиште в духовці ще на п'ять хвилин. В кінці приготування додайте в Верещаку подрібнені і обсмажені цибулю і сало. Готову страву вийміть з духовки, перед подачею на стіл прикрасьте зеленню.

Вареники з м'ясом

Для приготування цієї страви вам знадобляться:

фарш:

  • 500 г свинини;
  • 800 г яловичини;
  • 20 г олії (для обсмажування);
  • 4 цибулини середньої величини;
  • сіль; чорний мелений перець.

тісто:

  • 550 г топленого молока;
  • 100 г розтопленого вершкового масла;
  • 25 г дріжджів;
  • 15 г цукру;
  • 1 кг борошна;
  • 4 яйця;
  • 5 г солі.

прикраса:

  • 50 г розтопленого вершкового масла;
  • смажена цибуля;
  • зелень.

Розітріть дріжджі з цукром, влийте молоко, додайте яйця, сіль, борошно, масло, ретельно перемішайте, поки маса не стане однорідною. Поставте на годину в тепле місце. Приготуйте фарш. Наріжте кубиками м'ясо, обсмажте і поставте тушкуватися. Цибулю почистіть, подрібніть і підсмажте на олії. Остудіть. Пропустіть через м'ясорубку тушковане м'ясо і цибулю. Заправте фарш сіллю і перцем за смаком. Ретельно вимішуйте тісто до тих пір, поки воно не буде гладким і перестане прилипати до рук. Потім розкачати його тонким шаром і виріжте склянкою чи формою кружечки. В середину кожного покладіть по чайній ложці фаршу, з'єднайте краї і защипніть. Варіть вареники в киплячій підсоленій воді на невеликому вогні протягом 6-8 хвилин. Коли вони спливуть, вийміть шумівкою з каструлі, покладіть в миску, полийте розтопленим вершковим маслом і прикрасьте зеленню і смаженою цибулею.

Лизень в торбі

фарш:

  • 50 г відвареного яловичого язика;
  • 20 г обсмажених печериць;
  • 20 г обсмаженого подрібненого ріпчастої цибулі;
  • I 20 г сметани;
  • 5 г білого вина;
  • 1/2 зубки часнику;
  • сіль;
  • цукор;
  • чорний мелений перець.
  • тісто: 250 г борошна;
  • 500 г молока;
  • 3 яйця;
  • 1/4 чайної ложки солі;
  • 1/2 столової ложки цукру;
  • 2 столових ложки розтопленого вершкового масла;
  • 2 столових ложки топленого масла (для змазування сковороди).

Прикраса:

  • зелена цибуля.

Пропустіть через м'ясорубку мову, гриби і цибулю. Заправте сметаною, подрібненим часником, сіллю, цукром, перцем за смаком і проваріть суміш п'ять хвилин, додавши в кінці білого вина. Приготуйте млинці. Відокремте білки від жовтків. З'єднайте жовтки, 100 г молока, сіль, цукор і, помішуючи, додайте борошно, потім - вершкове масло. Вимісити отриману масу до повного зникнення грудок. Повільно влийте молоко, додайте збиті в міцну піну білки. Розжарити сковороду, змастіть її топленим маслом і, наливаючи суміш невеликими порціями, обсмажуйте млинці з обох боків до золотистого кольору. Викладіть готовий фарш на середину кожного млинця, надайте йому форму мішечка, перев'яжіть зеленою цибулею і запікайте в духовці 15 хвилин при температурі 150 ° С. Також на стіл можна подати вареники з м'ясною начинкою, млинці з солодкими начинками, деруни зі шкварками і холодець. Якщо вам не вистачає часу для того, щоб зробити все 12 страв, не сумуйте - завжди можна "добрати" різними видами вареників, млинців, випічкою, а також квашеної або тушкованою капустою, пюре та іншими стравами.