Висновки дослідників опубліковані в журналі Science.

Через зростаюче занепокоєння з приводу можливого негативного впливу неонікотиноїдів на поведінку і працездатність бджіл, їхнє використання в деяких країнах контролюється: наприклад, у Франції використання неонікотиноїдів для комерційного виробництва меду заборонено.

Для того, щоб з'ясувати масштаби поширення неонікотиноїдів у світовій індустрії меду, автори нової роботи склали спеціальну карту, яка показує концентрацію активних речовин неонікотиноїдів в комерційно доступних марках меду.

Для цього вчені зібрали 198 зразків меду з різних країн і виміряли у них концентрацію п'яти найпоширеніших активних речовин неонікотиноїдів.

Дослідники з'ясували, що 75% зразків меду містили хоча б один з неонікотиноїдів: з них 30% містили один вид, 45% - два або більше, а 10% зразків містили чотири, або п'ять неонікотиноїдів. Найвищі показники були у Північній Америці: пестициди були виявлені у 86% зібраних зразків; найменший показник був у країнах Південної Америки - 57%.