Про це повідомляє прес-служба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

«За розрахунками науковців «Інституту аграрної економіки», вартість великоднього кошика цього року становитиме близько 349 грн. Це на 20 грн дорожче, ніж минулого року», – повідомив академік НААН Юрій Лупенко.

Вартість основної складової, паски середнього розміру, становитиме в середньому 50 грн – на 10 грн дорожче, ніж минулого року. В магазині готова паска коштуватиме від 30 до 150 грн, залежно від ваги, паска домашньої випічки – приблизно 50-60 грн.

Найдорожчими складовими святкового кошика будуть м'ясні продукти: шинка (0,5 кг) – 65 грн, домашня ковбаса (0,5 кг) – 61 грн. Півкіло сала обійдеться в 22 грн.

Найдешевшими будуть яйця (10 шт.) – у середньому 13 грн, і хрін – 11 грн за 250 г. 

Порівняно з минулим роком, у великодньому кошику на 5-7 грн зросла вартість молочних продуктів, вершкового масла, сиру та твердого сиру. Цього року 0,5 кг сиру обійдеться в 31 грн, масла – 49 грн, твердого сиру – 47 грн. 

У разі використання для великоднього кошика інших, неосновних складових, таких як помідори, огірки, яблука, червоне вино, його вартість зросте до 489 грн.

Відносно невелике зростання вартості кошика зумовлюють переважно пізні строки Великодня, коли ціни на сезонні продукти харчування зазвичай дещо зменшуються, підсумував Юрій Лупенко.