Хворий звернувся до лікарні з проблемою порушення зору та слабкістю.

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я.

Як стало відомо, чоловік 1 грудня вживав засолену в домашніх умовах рибу, приготовану 30 діб тому.

Медики встановили діагноз “ботулізм” та оперативно надали медичну допомогу чоловіку.

Зокрема хворому було введено протиботулінічну сироватку, яка, на жаль, не допомогла.

Варто зазначити, що станом на 4 грудня 2019 року в Україні на ботулізм захворіло 123 людини, 5 людей померло.

Найбільше випадків було зафіксовано у Запорізькій (11), Чернігівській (10), Житомирській (10), Дніпропетровській (10), Івано-Франківській (9), Хмельницькій (9), Вінницькій (8) областях та у м. Київ (10).

За даними ЦГЗ причиною захворювань у 76% випадків є харчова продукція, виготовлена в домашніх умовах і 11%- продукти, придбані у торгівельній мережі.

53% постраждалих вживали рибну продукцію, приготовану в домашніх умовах або невідомого походження.

Тоді як інші випадки захворювання були пов’язані з вживанням м’яса, грибів та консервованих овочів.

Медики зазначають, що симптоми ботулізму з’являються поступово. Найчастішими симптомами є проблеми з зором та слабкість, спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання тощо.

Щоб вберегти себе від ботулізму варто уникати вживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м’ясних та грибних консерв, консерв домашнього виробництва, продуктів сумнівної якості, продуктів, умови зберігання та транспортування яких здаються вам підозрілими.

Як писав “Вголос”, франківець з’їв паштет – і захворів ботулізмом.