Американські вчені виявили, що присутність меду в раціоні харчування сприяє зниженню розміру артеріальних бляшок на 30%, пише ukrhealth.net.

Цей ефект, з’ясували дослідники, забезпечується дією натурального цукру в складі меду. Його здатність знижувати розмір бляшок продемонстрували експерименти з лабораторними мишами.

«Відомий під назвою трегалоза цей цукор здатний запобігати інфарктам: він активує білок, який змушує імунні клітини видаляти з артерій клейкі бляшки», – зауважують вчені.

Скупчення таких бляшок в артеріях людини призводить до розвитку атеросклерозу – патологічного процесу, пов’язаного зі зниженням еластичності судинної тканини, головного фактора артеріальної гіпертензії, інсультів і інфарктів. Під час експериментів з тваринами, які мали симптоми атеросклерозу, отримували трегалозу мишей розмір бляшок зменшився, чого не сталося з гризунами, які не отримували даний різновид цукру.

За словами вчених, окрім меду джерелом трегалози є гриби та креветки.