Дієтологи назвали найкориснішу кашу, яка є справжнім джерелом вітамінів, мікроелементів та поживних речовин. Це улюблена багатьма українцями гречка, без якої не обходиться жодна "карантинна закупівля".

І хоча гречка досить калорійна (310 ккал на 100 г), некорисних, "легкозасвоюваних" вуглеводів в ній небагато. А ось клітковини навпаки - достатньо. Саме тому при вживанні гречки рівень обміну речовин підвищується, а рівень цукру в крові зростає дуже незначно.

Багата гречка білками, що містять велику кількість незамінних амінокислот, а по своєму білкового вмісту вона цілком порівнянна з м'ясом. Жири, що містяться в крупі, здебільшого поліненасичені - вони з успіхом знижують рівень холестерину і покращують жировий обмін.

Експерти називають гречку чемпіоном за наявності в ній корисних речовин. До її складу входять вітаміни: А, В1, В2, В3, В6, В9, Е, Н, PP і холін. Каша також багата на мікроелементи: залізо, калій, кальцій, кремній і магній та на багато інших.

Дієтологи відзначили такі корисні для організму людини властивості гречки:

  • прискорення метаболізму і обмінних процесів;
  • зниження кількості "шкідливого" холестерину;
  • вона корисна гіпотонікам, алергікам, а також особам з анемією завдяки високому вмісту заліза;
  • наявність клітковини дуже корисна для ШКТ і поліпшення перистальтики кишечника;
  • сприяє зміцненню мембрани судин;
  • корисні речовини в складі гречки беру участь в процесі кровотворення, і можуть запобігти тромбозу;
  • вітамін В дуже корисний для нервової системи, покращує пам'ять і в цілому благотворно впливає на психоемоційний стан;
  • повільні вуглеводи сприяють швидкому насиченню і нормалізації рівня цукру в крові;
  • у гречці містяться флавоніди, які перешкоджають розвитку злоякісних пухлин, знижують ризик виникнення серцевої недостатності та тромбозу;
  • допомагає очищати печінку від токсинів, виводити холестерин і оптимізувати роботу кишечника.