Науковці назвали ефективні дієти, завдяки яким можна швидко схуднути.

Про це повідомляє mejorconsalud.com.

Середземноморська дієта

Вона володіє найбільшою кількістю наукових доказів своєї користі, оскільки відіграє важливу профілактичну роль і є засобом лікування різних патологій. Серед її головних характеристик можна відзначити:

  • Пріоритетне споживання рослинних продуктів, таких як фрукти, овочі, бобові, цільні зерна і горіхи;
  • Щоденне вживання молочних продуктів, особливо йогурту і сирів;
  • Використання оливкової олії в якості основного жиру;
  • Рясне споживання води і натуральних напоїв;
  • Помірне споживання необробленого червоного м’яса, риби та яєць;
  • Обмеження або виключення всіх промислових товарів.

Ця дієта помітно покращує здоров’я. Зокрема, ефективна проти проблем, пов’язаних з хронічним запаленням, а саме: метаболічного синдрому, цукрового діабету, раку, серцево-судинних і нейродегенеративних захворювань.

Дієта DASH

Вона ґрунтується на дієтичному підході до того, щоб зупинити гіпертонію. Складається з рекомендацій, зазначених Американською кардіологічною асоціацією (AHA), які спрямовані на зниження артеріального тиску і запобігання серцево-судинним захворюванням.

В цілому в дієті виділяється наступне:

  • Велика кількість фруктів, овочів, бобових і знежиреного молока;
  • Низьке споживання натрію і червоного м’яса;
  • Мінімальна кількість або відсутність в раціоні оброблених продуктів (з цукром, сіллю та рафінованим борошном).

У деяких дослідженнях було висловлено припущення, що ця дієта також має інші корисні ефекти, такі як метаболізм кісткової тканини і гомеостаз сечі.

Атлантична дієта

Ця дієта типова для країн, оточених атлантичним узбережжям. Як і її середземноморська “сестра”, вона сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань, але заснована на наступних принципах:

  • Риба і молюски – головні компоненти дієти;
  • Обов’язкове споживання овочів у великій кількості;
  • Зернові, бобові та картопля – джерела вуглеводів;
  • Помірне споживання червоного м’яса;
  • Використання оливкової олії в якості основного кулінарного жиру.

Дієта FODMAP

Ця дієта будується на виключенні з раціону ферментуючих олігосахаридів, дисахаридів, моносахаридів і поліол. Часто її використовують як доповнення до лікування шлунково-кишкових патологій, таких як синдром запалення кишківника.

Продукти, яких слід уникати, принаймні, поки самопочуття не поліпшиться:

  • Бобові (нут, сочевиця та соя);
  • Зернові (пшениця, жито, ячмінь, амарант і його похідні);
  • Всі молочні продукти;
  • Деякі підсолоджувачі, мед і кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози;
  • Соєвий напій, соки, ром і біле вино;
  • Часник і цибуля;
  • Консервовані фрукти, сливи, груші, кавуни та інші.

Серед того, що можна вживати, виділяється:

  • Кукурудзяний крохмаль, овес, рис, кукурудза, просо, сорго і кіноа;
  • Цукор і підсолоджувачі, які не закінчуються на “ол”;
  • Тофу;
  • Помідор, морква, кабачки, мангольд;
  • Диня, апельсин, грейпфрут і інші фрукти;
  • Безлактозне молоко або козячий сир;
  • Оливкова олія.

Хоча всі згадані дієти забезпечують переваги, гарантовані наукою, важливо пам’ятати, що раціон завжди повинен бути збалансованим за поживними речовинами. Це допоможе уникнути проблем, пов’язаних з їхньою нестачею або надмірною кількістю.