Один із найсуворіших постів — Різдвяний, розпочався 28 листопада. Під час нього віряни не вживають м’ясо, яйця та молочні продукти.

Під час посту можна споживати рибу, але лише по суботах, неділях і у великі свята. У вівторок, четвер і суботу дозволяється додавати до їжі рослинну олію, пише «Сегодня».

За час Різдвяного посту організм людини поступово відвикає перетравлювати білкову їжу тваринного походження. Тому виходити з посту необхідно впродовж одного-двох тижнів, особливо людям, у кого є хронічні захворювання.

Етапи виходу з Різдвяного посту

У перші кілька днів після посту на обід можна з’їсти шматочок відвареної курятини або іншого нежирного м’яса, наприклад, яловичого язика. Можна починати вживати нежирні молочні продукти: молоко, йогурт (бажано домашнього приготування), канапку з вершковим маслом і сиром. Свіжа випічка не вітається —краще віддати перевагу вчорашньому хлібу.

Дозволені яйця, зварені круто або на м’яко, аби не смажені і не більше одного-двох. Корисно їсти овочеві страви, розсипчастий рис, відварну картоплю. Відразу після посту не варто випивати більше 100…200 г вина.

На третій-четвертий день можна додати нежирні м’ясні страви, наприклад, парові котлети, варену курячу грудинку. Рекомендується вживати швидкі вуглеводи, наприклад, білий хліб у поєднанні з відвареною картоплею та м’ясом. Прості вуглеводи допомагають організму засвоювати тваринний білок.

Через тиждень вже можна переходити на звичний раціон. Але якщо у вас є хронічні захворювання, то краще бути обережними ще кілька днів, щоб організм зміг повністю повернутися в звичну колію.

Корисні поради

Вживайте білки тваринного походження, їх легко засвоює та перетравлює організм. Можна додати до раціону білу рибу, рясно политу лимонним соком, який замінює кислоту соку шлункового.

Для поліпшення вироблення шлункового соку додайте до свого раціону соління, приправи, міцні бульйони.

Прислухайтеся до свого організму. Якщо у вас спостерігаються здуття живота, бурчання, кольки, відходження газів із запахом, погане самопочуття, краще звернутися до лікаря і дотримуватися делікатної дієти.

Відразу після виходу з Різдвяного посту в один прийом їжі вживайте не більше одного білкового продукту. Комбінуйте білки, які легко перетравлюються, щоб травна система не дала збій.

Протипоказане споживання ферментних медикаментів. Травна система може не відновитися самостійно після посту, якщо почати їй “допомагати”.

Що можна подавати на стіл після Різдвяного посту

За традицією, на Різдвяний стіл подають 12 пісних страв. Різдвяні страви можна їсти потроху, не переїдатися. Приблизні страви, які можна подати на святковий стіл без шкоди для організму:

  • вареники з капустою або картоплею;
  • маринади і соління: квашена капуста, мариновані огірки, помідори, морква, буряк;
  • голубці овочеві;
  • тушкована картопля з грибами;
  • запечена риба;
  • овочеве рагу;
  • вінегрет;
  • узвар — компот із сухофруктів;
  • кутя.

Вихід із Різдвяного посту треба проводити з розумом, інакше вся виконана робота буде зіпсована і зійде нанівець.